Banner
KI og digital kommunikasjon

På TikTok har de uniform

Politiet har suksess på TikTok. Plattformen frigjør tid og bryter isen overfor yngre generasjoner.

— Det er viktig å huske at TikTok er en underholdningsplattform og at man må være med på leken om man vil lykkes.

I oktober, under Høstseminaret til Kommunikasjonsforeningen, fortalte Ragnhild Vikestrand, kommunikasjonsarbeider i Vest politidistrikt, og kollega Rune Fimreite, som er faglig leder i nettpatruljen til samme politidistrikt, om hvordan de har jobbet frem en TikTok-konto som raskt ble en suksess. Med mer enn 100 millioner visninger, 720.000 følgere og priser på hylla, har de litt å lære bort om det sosiale mediet, som særlig tiltrekker seg yngre målgrupper. TikTok har én million brukere i Norge og er i fortsatt rask vekst.  

Øyne på stilk

Politiet er ikke de første som tenker at TikTok er en smart måte å bane vei til yngre borgere på. Men hvordan lykkes man, når man i utgangspunktet representerer en alvorlig etat langt fra musikkvideoer og kjapp humor?

— Vi hadde fulgt med lenge og scrollet mye før vi prøvde det ut på Halloween i 2019. Mange lurte på om det var ekte politi, så vi måtte gå ut og bekrefte dette. I starten gikk vi for å prøve å skape nysgjerrighet. Vi var synlige og var med på det man skal gjøre på TikTok, forklarer Fimreite, mens Vikestrand viser eksempler. Blant annet en kort video der to betjenter på jobb leker seg med et filter. Det ser ut som om øynene deres plutselig hopper ut av hodet på dem.

— Barn og unge har ikke tålmodighet. Det skal være tekst som popper opp, aktuell musikk og gjerne øyne som kan bevege seg, sier hun og smiler. 

Sosiale medier
Traff generasjon Z på TikTok
Les mer

Råd om nakenbilder

Likevel, Vest politidistrikt er ikke først og fremst på TikTok for å underholde. Målet er selvfølgelig å rekke ut og senke terskelen for barn og unge med hensyn til å kontakte Politiet. Dessuten er det mye viktig informasjon som Politiet helst skal ha kommunisert ut til så mange av de yngre borgerne som mulig. Hvordan skal man for eksempel agere hvis man får tilsendt nakenbilde? Hva gjør man hvis man opplever overgrep?

— Å reise rundt og snakke om disse tingene ville tatt to årsverk. Nå ligger det i feeden, og brukere kan gå tilbake og se: "Hvordan var det vi gjorde det der med nakenbilder, igjen?", sier Fimreite. Han forteller at Vest politidistrikt har behandlet mer enn 10.000 meldingstråder siden oppstart og at chatteløsningen selvfølgelig er kryptert.

— Vi vet at mange synes det er enklere å ta kontakt med oss enn å snakke med mamma og pappa. Noen ganger svarer vi at "nå kan du vise denne chatten som vi har hatt sammen til foreldrene dine, så skjønner de også hva dette handler om".

Hvor havner chatten?

Men å ta kontakt med Politiet via en tredjepart, som TikTok eller Messenger. Kan det være trygt? Hvor havner de spørsmålene du sender avgårde?

-Jeg er glad du spør om det. Politiet bruker ikke chat-funksjonen til TikTok. Vi har vår egen chat, som er kryptert, ligger på vår egen server og som ikke inkluderer en tredjepart, forklarer Fimreite.

En egen IT-gruppe jobber med evaluering med hensyn til datasikkerhet og GDPR. Hvis publikum kontakter Politiet via Messenger, er saken litt annerledes. Messenger er eid av Meta.

-Vi følger med og flytter samtaler over på chat hvis vi ser at innholdet er sensitivt.

-Er det ikke det litt sent når noen allerede har sendt dere en melding som med sensitivt innhold?

-Det er selvfølgelig en risiko. Men man skal huske å ha en fot i bakken når man gjør disse vurderingene. Vi ser at barn og unge bruker chatkanaler, og at vi på den måten får bedre kontakt med dem. Det aller meste de skriver til oss er dagligdagse og trivielle ting. 

Politiet bruker ikke chat-funksjonen til TikTok. Vi har vår egen chat, som er kryptert, ligger på vår egen server og som ikke inkluderer en tredjepart
Rune Fimreite

Filmer med russen

Å svare ungdom og barn seriøst og hurtig nok er krevende. Likevel har Vest politidistrikt tatt mål av seg til å skulle gi svar innen neste virkedag. Og det er alltid politiutdannet personal som svarer, ikke kommunikasjonsstaben.

— Vi er seks stykker som jobber på nettpatruljen, men chat tar mye tid. Vi forsøker å være personlige og svare hurtigst mulig. Det er alltid en annen kollega som kvalitetssikrer svaret før vi sender det, forklarer Vikestrand.

Vi vet at mange synes det er enklere å ta kontakt med oss enn å snakke med mamma og pappa
Rune Fimreite

I russetiden har de også benyttet mediet til å nå ut til russen. Det har resultert i at videoer med politiet er blitt populært. Politiet stiller gladelig opp, så lenge tiden rekker til.

Om det kommer noen bivirkninger med TikTok-engasjementet?

— Ja, det måtte jo være at flere oppdager at Politiet er hyggelige folk, sier Vikestrand.

Samfunnsansvar og etikk
Forfatter og journalist Bjørn Olav Jahr får Åpenhetsprisen 2022
Les mer

 

 

Siste saker

Har du lest disse?