Banner
PR-PRAT

Finn drømme-praksisplassen! Fem gode råd.

Januar er i anmarsj, og følgelig starter kommunikasjonsstudentenes gladiatorkamp: Det er på tide å søke praksisplass. Nyutdannede Rebekka Aadland gir råd til deg på vei ut i praksis.

SKREVET AV:

Rebekka Aadland. Bachelor i strategi og PR fra Westerdals, med praksis i Kommunikasjonsforeningen og MDG. Nå IT-konsulent i PayEx. Hun gjesteblogger på PR-prat.

I løpet av min bachelorgrad i Strategi og PR ved Høyskolen Kristiania var jeg i praksis to ganger. Selv om jeg er godt fornøyd med valg av både studie og studiested, var det først i praksis at jeg opplevde å møte bransjen ordentlig – med alt det innebærer.

Dette er mine fem beste tips i praksisjaget:

1: Velg med hjertet

Praksistiden er verdifulle uker hvor bransjen får teste deg, og du får teste bransjen. For meg var det viktig at tiden ikke kun skulle handle om å få praksisplass, men å få riktig praksisplass. Å jobbe som kommunikatør kan handle om så mangt, derfor er det en fordel å gå en runde med seg selv om hvor man ønsker å jobbe. Kjenn etter: Hvilken del av kommunikasjonsfaget er det som får deg oppglødd? Hvor kan du lære mer om det som interesserer deg? 

2: Ta en råsjans

Bransjen snakker mye om nettverk og viktigheten av kontakter. Det de sier stemmer nok, og det vil være nyttig å forhøre seg rundt med forelesere eller medelever, men som ung kommunikasjonsstudent er adresseboken ofte slunken. Dersom det skulle vise seg at heller ikke forelesernes nettverk er utømmelig, gjelder det ofte å ta en råsjans og slenge inn en søknad

Kjenn etter: Hvilken del av kommunikasjonsfaget er det som får deg oppglødd?

3: Ta telefonen fatt

Vi fikk følgende fremgangsmåte presentert av vår foreleser: Velg fem steder du ønsker å jobbe, ring dem, presenter deg selv og hør om de kunne vært interessert i å ta i mot en praksiselev. Send så søknad via e-post. Generasjon Y og Z er rammet av kollektiv telefonangst, og det kan oppleves nakent å ringe på denne måten. Å ta telefonen fatt viser likevel modenhet og etablerer en personlig relasjon. Dessuten får du effektivt luket bort de aktuelle arbeidsgiverne som absolutt ikke er interessert.

Omdømme
Personlige egenskaper har aldri vært viktigere
Les mer

4: Ta styringen selv

Det er lurt å følge opp søknadsmailen innen to uker, dersom du ikke har fått svar. Du kommer ikke til å virke masete. Travle mennesker i travle jobber mister ofte kontrollen over ubesvarte mailer, men det betyr ikke at de ikke er interessert! Det kan tvert i mot være en fordel at du markerer deg som engasjert og som en person som tør å ta ansvar.

Å ta telefonen fatt viser modenhet og etablerer en personlig relasjon.

5: Alt teller

De fleste arbeidsgivere har forståelse for at erfaring og alder korrelerer, og den som ansetter har trolig vært i dine sko en gang. Det er altså ingen skam å skryte av det du har fått til, uansett hvor lite det var. Selv har jeg sittet på jobbintervju og skrytt uhemmet av mine egne kommunikasjonsferdigheter med sommerjobben som servitør som eneste bevis.
 

Rebekka Aadland hadde sin praksis i Kommunikasjonsforeningen. 

Samfunnsansvar og etikk
Hva slags kommunikatører utdanner vi?
Les mer