Banner
Samfunnsansvar og etikk

Ebbesen og Vonen vant Åpenhetsprisen

Just Ebbesen og Barthold Vonen er vinnerne av Kommunikasjonsforeningens Åpenhetspris 2014. Prisvinnerne har vært foregangsmenn for et systematisk åpenhetsarbeid som har ført til at alle sykehus i dag offentliggjør alvorlige hendelser.

– Det er fantastisk hyggelig å bli nominert. Det å finne en vei ut for å åpne sykehusene, er viktig. Prisen bidrar til ytterligere åpenhet både på vårt og ikke minst på andre sykehus, sier Just Ebbesen, administrerende direktør ved Sykehuset Østfold.

– Jeg er kjempestolt og veldig glad på Nordlandssykehusets vegne. Denne prisen er viktig for å videreføre arbeidet med å skape en åpenhetskultur, sier Barthold Vonen, medisinsk direktør ved Nordlandssykehuset.

Dette er prisvinnerne

Med administrerende direktør Just Ebbesen i spissen, begynte Sykehuset Østfold i 2011 å publisere såkalte 3-3 meldinger om uønskede hendelser ved sykehusene – både de som har og kunne ført til betydelig personskade. Sykehuset Østfold var det første sykehuset i Norge som begynte med offentliggjøring av uønskede hendelser og feil. Nå gjør alle sykehus det samme.

Nordlandssykehuset og Barthold Vonen har vist ekstraordinær åpenhet. Ved systemsvikt i sykehuset stod han på for en åpenhetslinje vi sjelden har sett maken til. Han er helt klar på forholdet mellom åpenhet og kvalitet til pasienten – dette hører sammen og må forankres helt i toppen av enhver organisasjon.

– Forbilledlig foregangsarbeid

– Årets prisvinnere er foregangspersoner for en svært viktig åpenhetsprosess på norske sykehus som har endret måten det offentlige tenker rundt feil på. All åpenhet rundt skader og feil vil kun føre til det beste for ansatte, pasienter og pårørende, sier juryleder Shabana Rehman.

Videre har juryen lagt vekt på at Ebbesen og Vonen tjener som symboler for et langsiktig og systematisk åpenhetsarbeid, til inspirasjon for andre.

– Prisvinnerne har på en forbilledlig måte stått for og gjennomført et viktig foregangsarbeid gjennom å fremme åpenhet rundt uønskede hendelser ved sykehusene. Vi i juryen er derfor svært stolte over å gi kunne gi Åpenhetsprisen 2014 til Just Ebbesen og Barthold Vonen, avslutter Rehman.

Prisutdelingen fant sted på Kommunikasjonsforeningens høstseminar på Lillehammer. Det var Kristine Foss, jurymedlem og Nils Petter Strømmen, styreleder i Kommunikasjonsforeningen, som delte ut prisen.

Dette er juryen

  • Juryleder Shabana Rehman, sentralstyremedlem i Kommunikasjonsforeningen og kommunikasjonsrådgiver i NOAH
  • Kristine Foss, juridisk rådgiver i Norsk Presseforbund
  • Astrid Bugge Mjærum, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt ved Sykehuset Innlandet
  • Ståle Tvete Vollan, kommunikasjonsrådgiver i Statped
    Camilla Lindemann, rådgiver og partner i Nye og Kloke Hoder

Siste saker

Har du lest disse?

Siste saker

Har du lest disse sakene?