Førstehjelp for kommatrengende
Jeg trodde kampen om kommaet var tapt, inntil en skarve kommaquiz fikk meg til å skjønne at komma er noe som engasjerer. Skriver du i jobben, gjør det seg dårlig med kommafeil. Her er en liten overlevelsesguide for deg som føler deg usikker.
Rune Wikstøl
Rune er språkrøkter i NTB og holder skrivekurs for bedrifter, organisasjoner og det offentlige. Han skriver fast på PR-prat.
Før påskeferien laget jeg en kommautgave av språkkvissen og regnet med at responsen ville bli heller laber. Er komma virkelig noe som engasjer vanlige kommunikatører og journalister, enn si den påskeferierende utgaven av de samme yrkesgrupper? Responsen var ikke desto mindre formidabel. Bortimot tusen kommanysgjerrige har nå prøvd seg. Litt lenger ned i teksten røper jeg også hvor mange som har alle rett.
Antall kommaregler varierer. Språkrådet lister opp ni, NTB-språket opererer med 10, mens korrekturavdelingen.no har en håndfull flere. Men faktum er at du trenger ytterst få for å kunne imponere kollegaene dine og samtidig skrive pressemeldinger og nyhetsbrev – og komme fra det med æren i behold. Klarer du de to-tre reglene det syndes mest mot, får du garantert en lettere jobbhverdag.
Det moderne kommaet ble introdusert av den italienske boktrykkeren Aldo Manuzi i år 1494. Det finnes to skoler, en for rytmisk komma og en for grammatisk komma. I Norge har vi i dag en mellomvariant. Mange av dere har nok også et inntrykk av at svenskene bruker færre komma, mens danskene benytter seg av flere enn det vi gjør.
Regel 1: Komma mellom to helsetninger
Dette er en grei og enkel regel, men først må vi ha klart for oss hva en helsetning er. Tidligere het det hovedsetning. Det er rett og slett en setning som kan stå alene, og som har både subjekt og verbal. Setter vi to slike sammen, betyr det at vi kunne ha satt punktum mellom dem. Ofte er det det beste.
Når slike helsetninger er bundet sammen av et bindeord i stedet, som ”og”, ”men” og ”eller”, skal vi ha komma. ”Far leser avisen hver dag, og mor lager gjerne middagen”. ”Sylvi Listhaug skrev på Facebook, og hun fikk mange mot seg.” Som du ser, kunne vi byttet ut ”og” med punktum, og da skal vi ha komma. OBS: Dersom siste setning mangler subjekt, blir det IKKE komma: ”Sylvi Listhaug skrev på Facebook og fikk mange mot seg.”
Regel 2: Komma etter innledende leddsetning
Dette er en klassiker og like enkel den i dag som da du lærte den på barneskolen: ”Når far kommer hjem, leser han avisen.” En leddsetning er en setning som ikke kan stå alene, du kan altså ikke sette punktum etter den. Når den så etterfølges av en helsetning, utløser det et komma: ”Når Sylvi Listhaug skriver på Facebook, fører det ikke sjelden til reaksjoner.”
Ofte er det grammatikkunnskapen som svikter. Som avtroppende Dagblad-redaktør Jon Arne Markussen nylig uttrykte det i et intervju med Medier24: ”Det mest problematiske er det jeg opplever som språklig forfall.” Det kan vi selvsagt filosofere videre over, men faktum er at du trenger ikke kunne så mye grammatikk (merk komma foran men her, den er UTEN unntak). Husk bare at en helsetning kan stå alene, mens en leddsetning krever noe mer.
Regel 3: Komma etter innskutt leddsetning
Nå begynner vi å bli litt mer avanserte, men vi stopper ved innskutte leddsetninger. Dette er en av reglene det syndes desidert mest mot. Men fortvil ei, den er ikke så vanskelig å forstå som det kan høres ut som.
Den vanligste innskutte leddsetningen er en setning som begynner med som: ”Kvinner som synes de selv er vakre, lar mannen betale på restaurant.” Her er det som sagt veldig vanlig å glemme komma. Huskeregelen er derfor: Et ”som” i en setning bør utløse en varsellampe: Hører det et verb til, skal alltid skal ha komma: ”Facebook-innlegget som Sylvi Listhaug skrev, vakte reaksjoner.”
Derimot: Med gult som farge går landslaget for gull. Her står ”som” uten verb, og følgelig skal vi heller ikke ha komma.
Verre var det altså ikke. Husk bare en ting: Kan du ta bort hele som-setningen, skal du ha komma både foran og etter: Kvinner, som synes de selv er vakre, lar mannen betale. Men pass på: Da endres betydningen til at alle kvinner synes de selv er vakre. Så der ser du samtidig hva et komma kan gjøre. Eller se på disse to: ”Vent, ikke send den pressemeldingen nå.” Eller: ”Vent ikke, send den pressemeldingen nå.”
God kommavår! Når du opp i de øverste 5 prosentene som til nå har alle rett i kommakvissen?
Relaterte innlegg
Her kan du lese andre innlegg av samme forfatter.