Banner
PR-PRAT

2022 – et år med blanke ark og farjestifter tel

Jeg har lært mye av 2021. Det ble noen skikkelige smeller i et år med mange motstridende krefter. Derfor har jeg satt meg ti faglige nyttårsforsetter. Kanskje du har noen av de samme?

Skrevet av:

Svein Inge Leirgulen. Styreleder i Kommunikasjonsforeningen og kommunikasjonsdirektør i Tekna.

2021 var året som både løftet ytringsfriheten og kanselleringskulturen. Vi har turbodigitalisert oss på hjemmekontor, men aldri har så mange blitt hacket og presset for penger. Og Facebook sørget for at personvernet ble et høyaktuelt tema. Koronabakrusen slo oss i bakken - igjen. Dessuten sparket politikerne bena under seg selv gjennom fusk og fanteri med reiser og boliger. Den høye tilliten i samfunnet er utfordret, men jeg håper vi har gode nok mekanismer til å komme oss på fote igjen. Kanskje bør 2022 bli tillitens år? 

Dette er derfor mine ti nyttårsforsetter:  

  1. Jeg skal slutte å tro at «det er over» og at «nå kan festen starte». For vi vet at det alltid ligger en ny krise på lur. Håper alle dere kommunikasjonsfolk i helsevesenet fikk hvilt skikkelig ut de få månedene med litt mindre korona-kommunikasjon. Antar dere har lært mye om smidig planlegging.  

  1. Jeg skal ikke bruke «fiendebilde» som sterk hersketeknikk. Selv om finansminister Vedum bruker kommunikasjonsbransjen som et fiendebilde, skal jeg fremfor å svare med samme mynt, forklare ham forskjellen mellom lobbyvirksomhet og de 99 andre tingene kommunikatørene jobber med. Hersketeknikker skaper splittelse, ikke konsensus, fremgang og tillit.  

  1. Jeg skal slutte å tro at jeg har 100 % kontroll på GDPR. For da Datatilsynet besluttet å droppe Facebook, forstod jeg at dette er en evigvarende jobb som kommunikatørene må ha stålkontroll på. 

Jeg skal høre mer på de som er uenig med meg, selv om meningene fremstår som helt koko.

  1. Jeg skal slutte å tro at Facebook er interessert i å bli mer transparente og delta i debatten om sin egen eksistens. De er mener åpenbart de er best tjent med å holde kjeft når det stormer.  

  1. Jeg skal slutte å tro at ytringsfriheten er en etablert sannhet. Makten i de store regimene har ingen nytte av at folket får ytre seg, så forhåpentlig sparker fredsprisen litt i leggen til despotene.  

  1. Jeg skal høre mer på de som er uenig med meg, selv om meningene fremstår som helt koko. Kanselleringskulturen utfordrer ytringsfriheten. Innsikt, fakta og god argumentasjon bør gi best resultat, ikke utestenging.  

  1. Jeg skal bli mer paranoid og slutte å klikke på lenker i e-poster fra fjerne venner og slektninger. Må sikre dataene mine bedre. Når Nortura, Choice og Amedia blir hacket, så kan jeg også bli det.  

  1. Jeg skal erkjenne at politikerne er som folk flest. De vil betale minst mulig skatt, og kan de hente en ekstra krone her og der, så tar de raske og lite risikovurderte snarveier. Derfor skal jeg aldri gi kommunikasjonsråd med talepunkter som sier «jeg visste ikke», «jeg forstod ikke» eller «de andre gjorde det først». De er oppbrukt.  

Jeg skal utfordre meg selv med mange etiske dilemmaer gjennom året.

  1. Jeg skal utfordre meg selv med mange etiske dilemmaer gjennom året. Det er for sent når jeg står midt oppe i stormen.   

  1. 2022 er faktisk frivillighetens år - og dugnadsånden skal feires over hele landet. Jeg skal derfor i år takke og fremme de som gjør gode ting for bransjen vår. Kommunikasjonsforeningen er drevet av mange frivillige og et effektivt sekretariat. Den samlede engasjementet gir stor verdi til våre 4300 medlemmer – vi lærer, møtes, kobles og diskuterer.  

Jeg innser at mange av disse nyttårsforsettene bygger på mye negativt, men jeg tenker det er nyttig å lære både av mine egne og andres feil. Derfor siterer jeg vår kjære Alf Prøysen: 

Du ska få en dag i måra som rein og ubrukt står 

Med blanke ark og farjestifter tel, 

Og da kæin du rette oppatt æille feil i frå i går 

Og da får du det så godt i mårå kvell 

Med dette ønsker jeg alle et fantastisk 2022 fullt av faglige utfordringer, og ikke minst fest og moro når vi slipper ut av hybelen.  

Relaterte innlegg

Her kan du lese andre innlegg av samme forfatter.