Banner
Offentlig kommunikasjon

Åpenhetsprisen 2016 til UDI-direktør

Frode Forfang, direktør i Utlendingsdirektoratet, er tildelt Kommunikasjonsforeningens Åpenhetspris for 2016. Bakgrunnen er åpenheten om UDIs arbeid under flyktningestrømmen i fjor høst.

- Frode Forfang vektla en tydelig, åpen og tilgjengelig kommunikasjon under håndteringen av flyktningesituasjonen. Ikke minst gjaldt det en kritisk egenevalueringsrapport hvor mange interne stemmer kom til orde og hvor offentligheten også fikk et usminket innblikk i hva UDI ikke hadde lykkes med, uttaler årets juryleder Hege Turnes.

Det var denne åpenheten som overbeviste juryen om at Forfang var en verdig vinner til prisen, som ble delt ut under Kommunikasjonsforeningens Høstseminar i Ålesund 20. oktober 2016.

- Forutsetning for tillit

- Jeg synes det er spesielt hyggelig å få nettopp en slik pris. Jeg har bakgrunn som informasjonssjef i UDI, og har sett betydningen av åpenhet også fra det perspektivet, sa Frode Forfang i en videohilsen som ble vist under utdelingen, hvor han selv ikke kunne være tilstede.

Forfang understreker at det er viktig for et forvaltningsorgan som UDI å vise hva som er samfunnsoppdraget deres, hva de gjør og hvorfor de handler som de gjør – særlig under vanskelige situasjoner som i fjor høst.

- Offentligheten har et krav på innsyn i hvordan et forvaltningsorgan fungerer, også det som ikke fungerer. Derfor er det viktig at vi, for å opprettholde troverdighet og tillit, er åpne om det meste, sier Forfang.

 - Styrker offentlig samtale

Juryen mener denne aktive åpenhetslinjen har bidratt til å styrke den offentlige samtalen, belyse dilemmaer og gi viktig innsikt i hvordan det offentlige håndterer krevende situasjoner.

Juryleder Hege Turnes karakteriserer Forfang som en modig og tydelig leder, og hun håper at årets prisvinner vil inspirere både andre etatsledere og utøvere av kommunikasjonsfaget.

Juryen besto av Hege Turnes (juryleder), Gudrun Lægreid, Tore Bollingmo, Ingrid Nergården Jortveit og Lasse Sandaker-Nielsen.


Siste saker

Har du lest disse?

Hvem fortjener Åpenhetsprisen 2018?

Prisen deles ut til organisasjoner, institusjoner, bedrifter eller enkeltpersoner, som har bidratt til å synliggjøre og fremme åpenhet og innsyn i forhold ved det norske samfunnet, det politiske systemets forvaltning, eller offentlige og private virksomheter.

Juryen vektlegger at kandidaten har vist viktigheten av gjennomsiktighet i prosesser internt i organisasjonen eller i offentligheten. Kandidaten skal ha utvist forbilledlig åpenhet, på modig vis, og vært til inspirasjon for utøvere i kommunikasjonsfaget.

Enhver kan foreslå kandidater til prisen. Forslag med begrunnelse sendes til post@kommunikasjon.no.

Frist for å sende inn forslag er 31. august 2018.