- Man kan ikke koble seg av
Slett ikke alle kaster seg på digital detox-bølgen. Chris Dancy, som kaller seg verdens mest oppkoblede mann, var i Oslo for å lære nordmenn hvordan vi kan bruke teknologi til å bli bedre utgaver av oss selv.
Chris Dancy har i ti år registrert alt fra søvn og matinntak til musikk og klesdrakt. Han sammenligner de ulike faktorene mot hverandre og bruker analysene til å sin øke egen produktivitet. Selv kaller han det å ”designe sitt eget liv”. Det innebærer alt fra å legge seg på spesifikke tider, til å programmere huset til å bli varmere etter klokken 21 slik at gjester skal gå uten at han selv trenger å spørre.
– Vi antar at mennesker rundt oss bruker telefonen til tull. Jeg vet at mange bruker den til å holde kontakten med familiemedlemmer, holde oversikt over egen helse eller til jobb-oppgaver. Vi kan ikke anta at alt som skjer på telefonen er ubrukelig, sier Dancy når vi møter han i nyåpnede Epicenters lokaler i Pilestredet. Her kan du se data fra Oslo-oppholdet hans.
Urealistisk å koble fra
Digitaliseringen er på hurtig fremmarsj og inntar samtlige sektorer med et brak. Å ikke godta endringene vil være naivt, tror Dancy. Forfatteren av boken "Don't unplug. How Technology Saved My Life and Can Save Yours Too" tror den såkalte "tech-lash" er en ønskedrøm.
– Vi er allerede fire år inn i detox-trenden, så det fungerer åpenbart ikke. Man kan ikke koble seg av teknologien. Selv om du ikke bruker telefonen din i en uke, så bruker alle rundt deg den. Det skaper en falsk trygghetsfølelse. Virkeligheten er slik at data registreres uansett.
Må lære å kontrollere dataene
Folk må heller læres til å ta kontroll over dataene, mener Dancy: Å spre den ut over flere flater, slik at ingen selskap sitter med for mye makt. Og vi må innse de mekanismene som gjør at teknologien funker.
– Facebook gjorde ingen avhengige, det var vi fra før. Mennesker er intuitive og dømmer automatisk rett og galt. Det Facebook gjorde, var å tillate oss å være uoppmerksomme på disse mekanismene, mener Dancy.
Han benekter ikke at større selskapet har mye å tjene på å utnytte sporene vi legger igjen, men tror diskusjonen heller bør dreie seg om holdningsendring. Selv har han stor tro på muligheten for å bruke teknologi for en god sak, og tror verden ville sett annerledes ut om det ikke var penger som var motivasjonen bak fremskrittene.
– Man kan ikke se på de onde, store IT-selskapene uten å se på systemet som holder det ved like. Det økosystemet som legger til rette for at vi må bruke teknologien til å tjene mer eller kunne jobbe flere timer om dagen skremmer meg mest. Vi bruker teknologien feil der vi kunne brukt den til å utvikle oss selv. Men det kan vi endre på, sier Dancy.