

Sjekk superbrukernes beste tips til effektiv bruk av kunstig intelligens
Kunstig intelligens kan være et fantastisk verktøy i kommunikasjonskassa – hvis du vet hvordan du utnytter potensialet.
I Digitalt Dypdykk deler superbrukerne Modolf Moen, Adam Tzur og Cornelia Bjørke-Hill sine beste råd til hvordan kunstig intelligens kan brukes i kommunikasjonsarbeidet. Vi har bedt de komme med en liten smakebit.
Superbrukernes beste tips:
Kommunikasjonssjef i Arbeid & Inkludering i NHO Service og handel.

1. Bruk historiske data som kompass – og la KI vise vei
Vi drukner i innsikt fra sosiale medier, men sliter ofte med å oversette tall til handling. Ved å koble innsiktsdata fra f.eks. Meta til en spesialbygget GPT-modell, har jeg fått tydelige svar på hva som faktisk engasjerer – og hvorfor. Det gjør innholdsproduksjonen både mer treffsikker og strategisk.
2. Skriv smartere med SKI-modellen
For å få maks ut av generativ KI, må vi gi den gode rammer å jobbe innenfor. SKI-modellen – Spesifikk, Kontekst og Intensjon – har vært mitt viktigste verktøy for å trene opp KI til å levere målrettet og relevant innhold. Tenk på det som å briefe en ny kollega: Jo tydeligere du er, desto bedre blir resultatet.
3. Bygg din egen KI-assistent – det er enklere enn du tror
En custom GPT er en personlig KI-modell du selv former etter dine behov. Jeg har laget egne assistenter for alt fra møteprotokoller til debattinnlegg. Ved å trene KI-en på eksempler fra egen virksomhet, får jeg raskere resultater, mer konsistent kvalitet – og frigjør tid til de oppgavene som krever menneskelig dømmekraft og kreativitet.
Kommunikasjonsleder i SINTEF Manufacturing og redaktør i AI-avisen. Han sitter også i Kommunikasjonsforeningens fagråd for kompetanse.

1. Spørsmålet påvirker svaret
Det første jeg lærte da jeg begynte å jobbe med AI, var at måten jeg formulerte spørsmålene mine på, hadde enorm innvirkning på svarene jeg fikk. For eksempel, hvis du vil at chatboten skal unngå å bruke visse ord, så lag en anti-ordliste. "Ikke bruk ord som revolusjonerende, banebrytende, innovativ (...)".
2. Gi chatboten nok informasjon
AI har mye allmennkunnskap. Men vet den nok om din bedrift og deres retningslinjer? Hvis du laster opp skriveeksempler, kan du be AI etterligne skrivestilen deres. Da blir det uendelig mye bedre enn "ChatGPTsk".
3. Lag et instruksarkiv
Jeg har samlet de beste instruksene mine i et dokument på 100 sider. Det burde du også gjøre. Test ut ulike instrukser og ta vare på de beste. Når du har et arkiv på plass, er det bare å strukturere det og søke etter instruksene du trenger. Pressemelding, sosiale medier, strategi, og så videre ... Hvis det er utfordrende å komme på gode instrukser, kan du faktisk be chatboten skrive instrukser til seg selv. Det blir litt meta, men det fungerer.
Kommunikasjonsdirektør i Microsoft Norge.

1. Formuler spørsmål smart
Når du bruker kunstig intelligens, er det viktig å stille klare og spesifikke spørsmål. Tenk på det som å snakke med en ekspert – jo mer presis du er, desto bedre hjelp får du.
2. Test og prøv i hverdagen
Tenk på hvordan AI kan hjelpe deg i ulike situasjoner. Finn eksempler, prøv og test hvordan AI kan hjelpe deg i dine daglige rutiner. Dette gir deg en praktisk forståelse av hvordan teknologien kan forbedre effektiviteten og løse problemer.
3. Start i det små
Begynn med små prosjekter når du implementerer kunstig intelligens. Dette gir deg muligheten til å lære og justere underveis. Etter hvert som du blir mer komfortabel med teknologien, kan du utvide bruken til større og mer komplekse løsninger. Ikke bli overveldet av alt høytsvevende prat om hva AI kan løse i fremtiden. Det som betyr noe for deg er hvordan DU tar det i bruk og hva det kan løse for deg.
Vil du lære mer?
Digitalt dypdykk er Kommunikasjonsforeningens nye tilbud til deg som vil gå i dybden på ett konkret tema. På to timer får du tre faglige foredrag, muligheten til å stille spørsmål underveis, og diskutere erfaringer med andre kommunikasjonsfolk via chat.
Torsdag 15. mai er temaet kunstig intelligens, og hvordan generative språkmodeller kan brukes i kommunikasjonsarbeidet. Tre erfarne superbrukere deler sine beste råd og praktiske erfaringer med KI-verktøy som ChatGPT og Copilot.