Banner
Samfunnsansvar og etikk

Etterlyser regulering av sosiale medier

– Sosiale medier, slik de fungerer i dag, bidrar til polarisering, svakere frie medier og at demokratiet undergraves, mener Karin Pettersson, Schibsteds direktør for samfunnskontakt.

Karin Petterson
Factbox image

Schibsteds direktør for samfunnskontakt og forfatter av boken "Internet är trasigt".

Karin Pettersson, som også er forfatter av boken "Internet är trasigt, Silicon Valley och demokratins kris", kommer til Kommunikasjonsdagen 5. mars.

Bokens tese er at tech-gigantene akkumulerer makt, innflytelse, penger og talent, samtidig som de bryter ned den offentlige samtalen og demokratier rundt i verden. Pettersson og medforfatter Martin Gelin mener Google og sosiale medier påvirker informasjonsstrømmen og vårt nyhetskonsum på en måte som gjør at disse verktøyene, som mange trodde skulle demokratisere verden, i stedet virker motsatt. Forfatterne skriver om trollfabrikker, spredning av falsk informasjon, algoritmer som forsterker sinne, påvirkning av valg, passivisering av folk - og om dominerende plattformer som ikke tar ansvar.
 

KI og digital kommunikasjon
Internet är trasigt : Silicon Valley och demokratins kris
Forfatter: Martin Gelin, Karin Pettersson Forlag: Natur Kultur Allmänlitteratur, 2018

Martin Gelin og Karin Pettersson besøker USAs ledende tech-selskaper - Facebook, Google, Twitter - og intervjuer fageksperter i debatten om medier, demokrati og ny teknologi, fra Cambridge til Palo Alto, for å få en dypere forståelse av de enorme utfordringene som venter. Hvordan kan internett og sosiale medier bli verktøy som fremmer demokrati? Slik de fungerer i dag, virker de motsatt, hevder forfatterne.

Embed article image

Vil ha mer bevisste kommunikatører

Mange kommunikasjonsfolk legger i dag stor vekt på sosiale medier for å nå ut med sine budskap, og støtter på den måten disse plattformene. Noe annet blir også vanskelig, medgir Pettersson: 
 
– De er så store at det er vanskelig å unngå i dag. Sosiale medier er her for å bli. Men det er viktig å være bevisst både på hvordan forretningsmodellene deres fungerer og hvilke begrensninger de har, oppfordrer Petterson og utdyper:
 
– Sosiale medier løfter frem innhold som er ekstremt og vekker sterke følelser. Man kan tenke over hvilke type innhold sosiale medier premierer, og hvilket budskap man vil formidle. Man kan også ta ansvar for at de kampanjene man lager, ikke havner ved siden av budskap man ikke støtter, som konspirasjonsvideoer. Jeg synes også man bør tenke over om en del av budsjettet man har, bør gå til virksomheter som for eksempel finansierer journalistikk.

Karin Pettersson, som altså nå er direktør for samfunnskontakt i Schibsted, skrev boken mens hun fremdeles jobbet i Aftonbladet og hadde ett år med stipend på Harvard og MIT. Forfatterne intervjuet alt fra forskere til menneskerettighetsaktivister, samt folk som har arbeidet i teknologiselskapene. Google og Facebook var imidlertid motvillige til å svare på spørsmål, skriver forfatterne, og foreløpig har ingen av de omtalte selskapene kommet med noen reaksjon på boken, opplyser Pettersson.

Det trengs sterke forbrukerorganisasjoner som stiller krav til plattformene og til at de tar ansvar.
Karin Pettersson

Etterlyser politisk innsats 

Til tross for en rekke lovnader om det motsatte, har forfatterne ingen forhåpninger om at teknologiselskapene selv vil rydde opp. 
 
–  Vi trenger en diskusjon om hvordan vi kan sørge for at teknologien tjener oss bedre. Det trengs sterke forbrukerorganisasjoner som stiller krav til plattformene og til at de tar ansvar. Og så må politikerne engasjere seg. I mange land i Europa pågår nå en intens debatt om hvordan de digitale plattformene kan og bør reguleres. Den diskusjonen må komme i gang i Norge også, sier Pettersson.
 
Boken har fått noe kritikk, blant annet av Aftonbladets anmelder, for å glemme motargumentene, at sosiale medier endel steder også har bidratt positivt til opplysning og ytringsfrihet. Pettersson mener sosiale medier slik de fungerer i dag ikke lenger kan ha denne funksjonen.
 
– Vi skriver om hvordan internett har utviklet seg over tid, og har pratet med verdens ledende forskere og tenkere på det området. Dessverre er jeg av den oppfatning at bildet vi formidler, ikke er mørkt, men realistisk, avslutter Karin Pettersson. 

Fakta: Karin Pettersson

2018-nå: Direktør for samfunnskontakt i Schibsted
2009-2018: Politisk sjefredaktør i Aftonbladet
2005-2009: Grunnlegger og sjefredaktør for tidsskriftet Fokus.
2009-2010: Kommunikasjonssjef i Demokratiske partiet

Pettersson har også vært journalist i Finanstidningen, politisk kommentator i SVT og programleder i TV8.

Kilde: Wikipedia