Banner
Strategisk kommunikasjon

Hvordan nå frem til velgerne? Partienes kommunikasjonssjefer forteller om sine strategier

- Politisk kommunikasjon handler jo mye om å bryte kjedsomhetens mur. Jeg ga Jonas high five etter partilederdebatten, for å ha bannet i en debatt mot KrF, spøkte Jarle Roheim Håkonsen, kommunikasjonssjef i Arbeiderpartiets stortingsgruppe, under Kommunikasjonsforeningens debatt i Arendal.

– Jeg jobbet masse med Jonas før partilederdebatten for å få frem «sjarmen på skjermen», fortsatte Jarle Roheim Håkonsen, til latter fra publikum.
 
Det var fullt hus i festsalen i Arendal gamle rådhus da kommunikasjonssjefene fra fire av de politiske partiene fortalte hvordan de arbeider i valgkampen. Både medieinnsalg, sosiale medier, intern kommunikasjon og eksterne samarbeid sto på agendaen.
 
Du kan se opptak av hele debatten her.

– Det er utrolig mye døll aktivitet, og vi har et land med så små forskjeller at det ikke vekker særlig engasjement. Så å jobbe med politisk kommunikasjon er å jobbe litt i oppoverbakke. Man må finne på noe halvsprøtt for å få oppmerksomhet rundt «produktet», sier Jarle Roheim Håkonsen, som mener folk har glemt en politisk sak på nyhetene før værmeldingen er over.

Å jobbe med politisk kommunikasjon er å jobbe litt i oppoverbakke.
Jarle Roheim Håkonsen

– Det er ikke lenger noen flater som bærer ut bredt og stort, istemmer FrPs kommunikasjonssjef Ida Krag. Derfor jobber partiets kommunikasjonsavdeling også mye «andre veien»:
 
– Vi må gjøre det nært nok til at folk skjønner at det handler om hverdagen deres. Derfor er det viktig at også de som står på stand for FrP klarer å snakke om politikk så folk bryr seg.
 

Retromoro med lokalmedier

Håkonsen trekker frem arbeidet mot lokale og regionale medier.
 
– De er veldig viktige i lokalvalgkamp, særlig fordi de har veldig høy tillit. Vi jobber mye med dem nå. Det er litt «retromoro» for oss, ler Håkonsen.
 
SVs kommunikasjonssjef Siri Gjørtz er særlig opptatt av at mediedekningen, på grunn av de siste årenes medieutvikling, nå helst bør være digital.

- En utvikling som jeg synes er veldig påtagelig, er det at jeg er ikke noe særlig opptatt av at våre saker skal komme på papir lenger. Jeg begynte i denne jobben i 2014, og da var vi fortsatt der at særlig kronikker skulle på papir. Nå er det mye viktigere å få det ut på nett, ganske kjapt, så vi kan bruke det videre i sosiale medier.* 

Utviklingen har gjort at heller ikke etermedier rangeres like høyt som før i SVs kommunikasjonsavdeling.
 
– De er fremdeles viktige, men vi bruker ikke mye ressurser på for eksempel Dagsnytt 18, for det er veldig vanskelig å bruke det videre i sosiale medier, mener Gjørtz.
 
Høyres kommunikasjonssjef Daniel Torkildsen derimot, ønsker seg oppmerksomhet i alt fra artikler på vg.no til leserinnlegg i lokalmedier:
 
– Vi må trykke på alle knapper. Også internkommunikasjon er viktig i valgkampen, for å gjøre våre 30 000 medlemmer til ambassadører. I tillegg må vi sørge for at alt dette bygger opp rundt samme budskap. 

Publikum under debatt
Stor interesse for partienes kommunikasjonsarbeid, på Kommunikasjonsforeningens debatt under Arendalsuka.

Starter med personlige kontakter

Om innsalgsprosessen mot mediene, forteller Gjørtz at den ofte starter bare med en sms til personlige kontakter blant journalistene.
 
– Jeg sjekker interessen, før vi legger masse jobb i å selge inn saken. Men mange saker har vi jo mye fakta og tall på og kan følge opp kjapt. Mange journalister tar til takke med ferdige budskap, mens andre er tydelige på at de ikke er interessert med mindre de får et intervju, forteller Gjørtz.
 
Håkonsen påpeker at innsalg blir vanskeligere og vanskeligere jo nærmere valget vi kommer. FrPs Krag forteller at sakene de ikke får på i mediene, ofte brukes i egne medier.

Savner drahjelp

Partiene ble også spurt om hvordan de samarbeider med aktører som NHO og LO for å sette dagsorden.
 
– Vi jobber kjempetett. Det er en tendens til sammensveising av morgenrutiner på Youngstorget nå. Noen ganger i uka planlegger vi hva de gjør, og hva vi gjør, forteller Aps Håkonsen, om samarbeidet med LO.
 
Høyres kommunikasjonssjef derimot, skulle gjerne hatt et tettere samarbeid:

– Jeg har til gode å se Stein Erik Hagen på Høyres morgenmøter, spøker Torkildsen.
 
– Jeg skulle gjerne sett at vi fikk mer drahjelp av norsk næringsliv. Høyre og FrP blir ofte stående litt alene.

*Artikkelen ble oppdatert 26. august 2019, med presisering fra SVs kommunikasjonssjef Siri Gjørtz om at det er medieutviklingen som har gjort at de nå legger mer vekt på digitale medier.