Share
Bokanmeldelse

Lobby: Håndbok i politisk gjennomslag

Forfatter: Katrine Gramnæs Forlag: Spartacus forlag, 2018
Anmeldt av: Magnus Hoem Iversen, forsker, Institutt for informasjons- og medievitenskap, Universitetet i Bergen

Kort og god oppskrift på politisk gjennomslag

Historier og knep fra begge sider av lobby-bordet.

«Lobby: Håndbok i politisk gjennomslag» er skrevet for dem som opplever politikken som en «fremmed og ugjennomtrengelig verden», og er først og fremst skrevet for dem som aldri har kontaktet en politiker før.

Med dette utgangspunktet tar boka for seg ti steg for å få gjennom sin sak: å sette seg mål, bygge budskap, finne allierte, finne rett politiker, være på rett plass til rett tid, gjøre inntrykk i lobbymøtet, bruke mediene smart, velge riktig verktøy, og å tenke langsiktig.

Til slutt får en et innblikk i hvordan noen nåværende og tidligere politikere opplever lobbyisme, basert på intervju med forfatteren.

Forfatteren har erfaring fra begge sider av bordet, både fra regjeringsapparat og som lobbyist. Dette gjør at boken er full av interessante eksempler og historier. Den som er interessert i hvor kunnskapen kommer fra, må derimot finne seg en annen bok. Boken er lettlest, men mangler en tyngde som strekker seg utover egenopplevelser og raske eksempler fra norsk samfunnsliv.

Å inkludere noen perspektiver fra forskning kunne gitt boka et løft. Løsningen hadde ikke trengt å være tung forskning og fotnoter overalt, men tips til videre lesning og fordypning ville ikke skremt leserne.

Språktipsene er knappe. Uten å skylde på enkeltbøker, så begynner markedet å bli mettet for språkråd over ti sider som forteller at det er viktig å fortelle historier og å finne «gode ord og vendinger».

Alt i alt er dette en nyttig bok for sitt publikum. Spesielt stegene om hvordan en finner riktig politiker og treffer dem på rett tid i de politiske prosessene, er viktig kunnskap for den som ønsker å nå frem. Slik er gull verdt, og for kvinnen og mannen i gaten er denne boka bedre og billigere enn en faktura fra et byrå.