Banner
Fredagsstafetten

Mer åpenhet og bedre språk

Rune Eian, nettredaktør for Norges geologiske undersøkelse (NGU), tror folk vil få økt tillit til kommunikasjonsfolk hvis kommunikatører ble flinkere til å kommunisere på et språk som folk forstår.

Fredagsstafetten

Ny stafettløper hver fredag. Samme spørsmål.

Stine Hommedal, seniorrådgiver ved avdeling for kommunikasjon og samfunnskontakt hos Havforskningsinstituttet ga stafettpinnen videre til nettredaktør Rune Eian på Norges geologiske undersøkelse (NGU) i Trondheim.

Hva skal til for å gi deg helgefølelsen?

– Følelsen starter allerede når jeg står opp på fredag. Jeg er jo egentlig et B-menneske som har blitt tvunget til å bli mer A på grunn av jobb. Men fredag er det alltid enklere å stå opp fordi man vet at det er helg! Folk snakker mer om hva de skal gjøre utenfor jobb, uansett om man skal gjøre noe sosialt eller bare slappe av. En flott følelse! 

 

Man må tenke på hva brukerne sine vil ha og gi dem det kjappest mulig. Her synes jeg kommunikasjonsfolk kan bidra godt.
Rune Eian
 

Hvordan ser du for deg at kunstig intelligens vil påvirke kommunikasjonsfaget og jobbene våre fremover?

– Ved å automatisere rutineoppgaver, tilpasse innhold, forbedre dataanalyse, hjelpe med krisehåndtering, forbedre global kommunikasjon, og reise etiske og personvernspørsmål. Dette fører til mer effektive arbeidsprosesser og krever tilpasning til nye verktøy og etiske retningslinjer, svarer Chat GPT 4 etter Rune har bedt KI-en gjøre første svar kortere. 

Rune svarer:

– Tror absolutt en del av det Chat GPT 4 skrev stemmer. Til nå har jeg primært brukt det til oversetting fra norsk til engelsk, som fungerer ganske bra, men det krever absolutt at man leser igjennom og retter opp. Det virker også som et bra verktøy for å få ideer eller korte oppsummeringer av lengre tekster. Journalisten i meg vil ha mer kildehenvisninger til hvor KI-en har hentet påstandene sine fra, automatisk. Jeg er spent på hvordan det vil påvirke bruken av bilder og video framover. Kanskje kan man få laget gode illustrasjoner, men det er fremdeles mye som må avklares med rettigheter. Godt mulig at det blir ekstra viktig å bruke ekte bilder og videoer som en motvekt til alt som blir generert også. KI kan absolutt være en hjelp på lik linje med andre verktøy vi bruker, men tror det fremdeles vil gå litt tid ennå før vi vet hvordan det påvirker jobbene våre.   

Trenger vi et lobbyregister i Norge?

– Ja. Vi trenger mer åpenhet. 

 

Det brukes ennå alt for mye byråkratisk og uforståelig språk knyttet til lover og regler som vanlig folk må forholde seg til.
Rune Eian

Hva kan kommunikasjonsfolk gjøre for å styrke tilliten til egen bransje?

– Mer åpenhet og bruk av ord som folk skjønner. Vi jobber jo med å lage saker og tema mer forståelig, og det tror jeg mange setter pris på. Det brukes ennå alt for mye byråkratisk og uforståelig språk knyttet til lover og regler som vanlig folk må forholde seg til.

Gi eksempel på en kommunikasjonsjobb du mener har gjort en forskjell i folks hverdag?

– Her er det mye jeg kunne ha trukket fram, men siden det nærmer seg tid for skatteoppgjør vil jeg trekke fram Skatteetaten. At vi nå slipper å bla oss igjennom en lang liste før man finner ut om man kan unne seg litt ekstra i sommer eller om ferieturen heller ender i besøk hos svigermor... Det viser også at man må tenke på hva brukerne sine vil ha, og gi dem det kjappest mulig. Her synes jeg kommunikasjonsfolk kan bidra godt. 

Hva er ditt beste tips for å få en sak på i mediene?

– Å ha en sak som treffer på nyhetskriterier og at man kan tilby en form for eksklusivitet hjelper alltid. Saken må også ha innvirkning på samfunnet ellers. Det holder ikke at bedriften selv føler noe er viktig. 

Hvem synes du vi skal intervjue neste fredag?

– Presse- og informasjonsoffiser Trygve Hongset må givakt. 

Ikke medlem?

Vi jobber for faget! Som medlem får du mange fordeler og et landsdekkende faglig nettverk.

Medlemsfordeler

Og hvilket bonusspørsmål ville du gjerne hatt?

– Hva er du opptatt av utenom jobb for tiden? 

- Og da svarer du?

– Jeg håper 2024 blir bedre på verdensnivå siden vi har forferdelige lidelser i Ukraina og Gaza. At vi som bor i Norge gjør det vi kan for å støtte de som lider i krig er viktig. Så håper jeg også Trumpolini tar et Donald Duck-mageplask i valget, og tar følge med B-gjengen til et sted hvor han kan gå i hel-orange året rundt. Hvis noen vil ta en pause fra verdensproblemer anbefaler jeg også Final Fantasy 7: Rebirth, på PlayStation 5. Fantastisk spill med kule karakterer, en historie med mange overraskelser, og en musikk som garantert vil få deg i god fredagsstemning uansett hvordan verden ellers er. 

Rune Eian (37)

Stilling: Nettredaktør for Norges geologiske undersøkelse (NGU)

Tidligere jobber verdt å nevne: Kommunikasjonsrådgiver for Statens vegvesen og Domstoladministrasjonen. Journalist for NRK i Tromsø og Bodø, og Hitra-Frøya lokalavis. 

Utdanning: Journalist og bachelorgrad i filmvitenskap