Banner
Fredagsstafetten

Etterlyser flere samfunnsstemmer

Eli Ane Nedreskår, leder i Sola kommune for innbygger- og politikerkontakt, har fortid som taleskriver. Hun synes foreløpig at ChatGPT er litt vel svulstig for hennes smak. Men kommer det muligheter for teleportering, da er hun med.

FREDAGS- STAFETTEN

Ny stafettløper hver fredag. Samme spørsmål.

Denne uken har Eli Ane Nedreskår, leder innbygger- og politikerkontakt, Sola kommune, mottatt pinnen fra forrige ukes løper Vigdis By, kommunikasjonsrådgiver helse, velferd/oppvekst og utdanning i Stavanger kommune.

Hva skal til for å gi deg helgefølelsen?

– Følelsen av å ha god tid er noe jeg verdsetter i helgene. Muligheten til å høre på en podcast i senga før jeg står opp. Lokke ungene ut i skogen med lørdagsgodt og kaffe i sekken. Med mindre jeg tilbringer dagen i en av distriktets håndballhaller på turnering.

Hvordan ser du for deg at kunstig intelligens vil påvirke kommunikasjonsfaget og jobbene våre fremover?

– Jeg har skrevet noen taler i mitt kommunikasjonsrådgiverliv. Det hadde vært fristende å sette ut til KI, men enn så lenge er det litt svulstig og litt langt fra klarspråk-linja i kommunen. Fremover håper jeg vi kan jobbe mer effektivt med lengre tekster som har flere forfattere ved bruk av KI.  Og kanskje i større grad tilpasse ulike tekster til ulike brukere. Det blir veldig spennende å se hvordan vi kan dra nytte av dette etter hvert.

IKKE MEDLEM?

Vi jobber for faget! Som medlem får du mange fordeler og et landsdekkende faglig nettverk.

Medlemsfordeler

Trenger vi et lobbyregister i Norge?

 – Jeg tror vi trenger mer åpenhet rundt politiske prosesser og hvordan helt vanlige innbyggere kan komme i kontakt med folkevalgte. For å få gode beslutninger er vi helt avhengig av at folkevalgte er i kontakt med spesialister, organisasjoner, nabolag og andre som blir berørt i en sak. Jeg er ikke imot et lobbyregister, men usikker på hvor stor effekt det vil ha og om det er det som er viktigst for å bygge tillit. I stedet for å føre møtelogg over de mektige lobbyistene ville jeg heller brukt ressursene på å få med alle stemmene i en sak.

Hva kan kommunikasjonsfolk gjøre for å styrke tilliten til egen bransje?

– Å ha et grunnleggende ønske om å være en døråpner mot både media og innbyggere/kunder er en god start å begynne. Selv en dårlig sak kan bli ganske ok dersom du er ærlig og tør å fortelle hvorfor ting er som de er.

Fortell om en kommunikasjonsjobb du er blitt imponert over i det siste? 

– Jeg blir fort imponert når folk klarer å begrense seg. Noen snakker på inn- og utpust idet de får tilgang til en mikrofon, da mister du mange. Vi skroller oss raskt videre i dag hvis innholdet er for komplisert. Enkelt og tydelig buskap med nærhet får meg til å stoppe opp.

Hva er ditt beste tips for å få en sak på i mediene?

 – Jeg tror det er viktig å sette seg i journalistens sko. De har dårlig tid, de vil ha klikk, og de vil ha gode saker med kilder som illustrerer noe som mange er interessert i. Derfor tror jeg det er lurt å servere saker på sølvbrett: Gi dem godt gjennomtenkte saker hvor vi vet hvem som er interessert i saken med tydelige eksempler og mennesker som kan illustrere den. Gjerne også plassere saken i en større kontekst, gi journalisten gode knagger rett og slett. Ikke bare ring og si: «Se hvor flinke vi er».

– Det er lurt å servere saker på sølvbrett.
Eli AneNedreskår

Hvem synes du vi skal intervjue neste fredag?

– Lina Grotmol, hun jobber som kommunikasjonsrådgiver på sykehuset i Stavanger. Der er det mye som skjer, blant annet med bygging av nytt sykehus.

Og hvilket bonusspørsmål ville du gjerne hatt?

 – Hvilken superpower ville du hatt?

Og da svarer du?

– Teleportering, da hadde jeg vunnet de minuttene jeg ofte mangler i hverdagen.

ELI ANE NEDRESKÅR (42)

Leder innbygger- og politikerkontakt, Sola kommune

Informasjonssjef i Offshore Norge og taleskriver for ordfører.

Fireårig grad i kommunikasjons fra universitetet i Nice og master i HR og organisasjonsendring fra SKEMA Business School

 


Siste saker

Har du lest disse?