Høstseminaret 2017

Høstseminaret 2017

Onsdag 28. sep. kl. 09:00 - Fredag 29. sep. kl. 13:00
Scandic Nidelven, Trondheim

Arrangementet er avholdt

Over 400 kommunikatører møttes i Trondheim da Kommunikasjonsforeningens lokallag i Trøndelag var vertskap for Høstseminaret 2017. Tema var teknologi og kommunikasjon i endring.

Tusen takk til alle som kom, og stor takk til foredragsholdere, frivillige, sponsorer og programkomiteen.

Teknologi og kommunikasjon i endring

Hvilken betydning har nyvinninger innen mobilteknologi, store data, virtuell virkelighet, kunstig intelligens, tingenes internett og de usynlige algoritmene for kommunikatørers hverdag akkurat nå og fremover? Hvordan utnytter vi teknologi best mulig innenfor rammen av kommunikasjonsfaget? Og hvordan kan teknologien og de gode historiene som skal formidles spille på lag?

Foredrag fra Høstseminaret 2017

Medlem

Tillit er politiets viktigste våpen

Foredragsholder: Arne Lutro, Vest politidistrikt. Vest politidistrikt har stått i mange store og tunge mediesaker de siste årene. Monika-saken og flere interne varsler har satt tilliten til politiet i vest på prøve. Arne Lutro er kommunikasjonsdirektør i Vest politidistrikt og på Høstseminaret skal han fortelle om konkrete tiltak, dele eksempler på saker og snakke om hvorfor strategisk kommunikasjon er avgjørende for best mulig måloppnåelse.

Medlem

Fremtidskommunikatøren

Foredragsholder: Anne Dencker Bædkel, CIFS. Hvordan blir du relevant i fremtidig kommunikasjon? Hvordan skal du nå frem til og ta plass i mottakerens hjerte og sinn? Med raskere puls, informasjonsoverflod og store samfunnsendringer lurer vi på om det fortsatt er rom for de gode historiene. Eller må de bare kommuniseres på en annen måte?

Medlem

Fordypning: Retorikk

Foredragsholder: Eirik Vatnøy, Universitet i Oslo. Eirik Vatnøy, førsteamanuensis i moderne retorikk ved Universitetet i Oslo, vender tilbake til Bergen for å gi deg et dypdykk i retorikk. Hvordan finner du stemmen i organisasjonen din? Vatnøy vil fokusere på topikk som en måte å jobbe med retorikk på – og som et verktøy til å finne et felles retorisk uttrykk i en organisasjon. Vatnøy forsker på politisk retorikk, og har blant annet skrevet for Minerva og Civita.

Medlem

Fordypning: Visuell historiefortelling

Foredragsholder: Tonje Haugland Sørensen, Universitetet i Bergen Da romferden Apollo 8 rundet månen og fanget det første bildet av Jorden alene i verdensrommet, var det med på å forme tanken om jorden som et sårbart sted med knapphet på ressurser. Isbjørnen på det smeltende isfjellet ble uløselig knyttet til klimasaken da Al Gore slo på stortromma med sin film i 2007. Dette er eksempler på bilder som er med på å forme vår kollektive oppfatning, og nettopp en slik forming av historien er utgangspunktet for Tonje Haugland Sørensen sitt dypdykk i visuell historiefortelling.

Medlem

Fordypning: Hva er det som er så bra med podkast?

Foredragsholdere: Henrik Svanevik, Schibsted og Ingvild Rugland, Bergens Tidende. Schibsteds Henrik Svanevik gir de beste tipsene til deg som vil starte en pod – og faktisk lykkes med det. I samtale med Lene Bergmann leder Svanevik oss gjennom podkastjungelen. Hva det man bør gjøre og hva bør man unngå? Hvorfor er det slik at alle kan, men ikke alle må lage en podkast? Vi lytter til de som erobrer verden og de som virkelig ikke gjør det – til inspirasjon og avskrekkelse.

Medlem

Utdeling av Åpenhetsprisen

Presentert av: Juryleder Janne Stang Dahl Prisen deles ut til organisasjoner, institusjoner, bedrifter eller enkeltpersoner, som har bidratt til å synliggjøre og fremme åpenhet og innsyn i forhold ved det norske samfunnet, det politiske systemets forvaltning, eller offentlige og private virksomheter.


Program

Foredragsholdere

Hege Tunstad, seniorrådgiver kommunikasjon, NTNU

Klokken 11:10 en stille dag i høstferien 2014 kommer beskjeden om at May Britt og Edvard Moser har fått nobelprisen i medisin. Klokken 12:00 står verdenspressen på døra og linsene fra alle de internasjonale mediehusene er plutselig rettet mot et lite forskningsmiljø i Trondheim. Hva skjedde egentlig? Hør historien om de første 40 timene, slik kommunikatøren opplevde det. Vi får et unikt innblikk bak kulissene i pressehåndteringen og kommunikasjonsarbeidet rundt tildelingen, sett fra kommunikatørens ståsted.

Toril Aalberg, Instituttleder og professor, Institutt for sosiologi og statsvitenskap, NTNU

I løpet av de siste årene har mediesfæren endret seg fundamentalt. Disse endringene kan ha store konsekvenser for måten politisk informasjon blir kommunisert og konsumert. Hva vet vi om disse endringene, og representerer de nye muligheter eller store utfordringer for det norske demokratiet?

Elin Vigrestad, direktør internkommunikasjon i DNB

Lorem ipsum dolor sit amet, varius in gravida ac amet, vulputate sem sodales, phasellus vel ut platea. Nec morbi id vivamus eget. Vel mollitia varius, aliquam aliquet urna tellus, sed aliquam et arcu lorem mauris, sit pellentesque orci donec vitae. Dolor sed commodo aliquet amet, aliquet duis et ut vehicula.

Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet

Store datamengder, algoritmer og kunstig intelligens gjør det mulig for annonsører å reklamere for produkter og tjenester som treffer oss rett i hjertet. Nettavisenes innhold bestemmes i stadig større grad av lesemønsteret og interessene våre. Var det egentlig intelligent data-analyse som vant valget for Donald Trump, og hvilken rolle spilte dette i valgkampen her hjemme?

Silvija Seres, president i Polyteknisk Forening, investor og rådgiver

Algoritmer som er laget og optimalisert for trafikk og klikkbarhet påvirker oss mer enn vi liker å tro. Fordi vi serveres akkurat det vi vil ha, er det lite som er objektivt og nøytralt. Det kan skremme noen, men algoritmene har kommet for å bli. Lær deg spillereglene, og forstå hvordan de endrer verden.

Peter Majanen, partner og en av grunnleggerne av det svenske kommunikasjons- og trendanalysebyrået, Quattroporte og Claus Sonberg, partner og styreleder i Zynk

Tilgang på analyse av store datamengder tar kommunikasjonsfaget fra intuisjon til dokumentasjon. Det endrer spillet gjennom å stille økte krav til fakta og dokumentasjon for alle som jobber med kommunikasjon, og ved å gjøre dataanalyse til en viktig kompetanse innen vårt fag. Stordata vil kunne gi kommunikasjonsavdelingen økt innflytelse og økte budsjetter fordi effekten av kommunikasjon nå bedre kan dokumenteres, men stordata er også et kraftfullt verktøy som stiller høye krav til etikk.

Anders Aune, senior forretningsutvikler, NTNU Technology Transfer AS

Med slagordet «Make Learning Awesome» har quiz-applikasjonen Kahoot blitt en internasjonal suksess. Microsoft har investert, og selskapet har nettopp fått plass i Disneys prestisjefylte akselerator. Kahoot har vokst fra å være et lite NTNU-selskap, bygget på en idé fra TV-programmet Jeopardy, til å bli en av verdens raskest voksende læringsplattformer. Bevisst strategi rundt merkevarebygging, historiefortelling og rekruttering var avgjørende for et selskap med begrensede ressurser.

Ida Furnes Breivik og Harriet J. Wright, IBM Watson

IBM Watson er verdens mest avanserte kognitive system og muliggjør et større samarbeid mellom mennesker og datamaskiner. På Høstseminaret vil Ida Furnes Breivik og Wright introdusere dere for Watson og vise eksempler på hvordan Watson er brukt i ulike bransjer over hele verden. Blant annet brukes den i kampen mot falske nyheter, i kreftforskning og innenfor industriell produksjon. De viser hvordan kunstig intelligens påvirker samfunnet, hvordan det vil endre arbeidsplassen og hverdagen vår.

Malin Rygg, leder for tilsyn for universell utforming av IKT i Difi

Gjør som Google, Facebook og Microsoft – pass på at video, bilder og tekst på nettsiden din er tilgjengelig for alle. Hvordan lager du en nettside som følger alle kravene til universell utforming? Malin Rygg fra Difi gir deg tre gode råd og viser deg Difis nye e-læringskurs om universell utforming av nettsider.

Ingeborg Volan, Ruben Søgaard og Eirik Norman Hansen

Vi tar en prat med Ingeborg Volan, Ruben Søgaard og Eirik Norman Hansen for å høre om deres perspektiver om hvordan teknologi og kommunikasjon påvirker hverandre. Hva mener de om robotjournalistikk, innholdsmarkedsføring og det etiske rundt innhenting av data?

Ingeborg Volan, utviklingsredaktør i Adresseavisen
Ruben Søgaard, kommersiell direktør i Finn
Eirik Norman Hansen, CEO for digitalt design- og innovasjonsbyrået Itch

Christin Nyland, leder av nasjonalt redaksjonsråd for felles nettløsning i spesialisthelsetjenesten og Fredrik Lorentzen, spesialrådgiver i Haukeland universitetssykehus

Sykehusenes nettsider skal være en del av sykehuset, en del av behandlingen og en del av pasientreisen. På Høstseminaret får du høre hvordan sykehusene har jobbet med en felles nettløsning i overflod av helseinformasjon som finnes på nett.

Ingvild Moen og Olav Mellingsæter, Resonate

Hva slags kommunikasjonsstrategi-vurderinger bør du gjøre, og hvordan kan du bruke teknologien? Hvilken betydning får teknologiskiftet for ekstern og intern kommunikasjon, og hvordan vil den endre måten kommunikasjonsarbeidet blir organisert på? La oss bli konkrete for hva dette vil bety for deg og din arbeidshverdag. Ingvild Moen og Olav Mellingsæter deler noen grep, viser utviklingen i ett fornuftig perspektiv og oppsummerer det for deg.

Frode Pedersen, kommunikasjonssjef i Redningsselskapet

Redningsselskapet har gjennom 126 år fokusert på hvordan innovasjon kan forbedre jobben de gjør som beredskapsorganisasjon. De søker hele tiden etter utstyr som kan optimalisere beredskapsjobben. Det kan være en selvgående jetdrevet livbøye, en miniubåt som ser foran seg som et svømmende menneske og plukker med seg ting fra havbunnen som folk har mistet. Det brukes droner med varmesøkende kamera for å finne mennesker i opprørt hav, eller en radar som ser tvers gjennom bølgene. På Høstseminaret​ får du høre kommunikasjonssjef Frode Pedersen fortelle om hvordan de benytter verdens mest avanserte teknologi for å gjøre det tryggere å ferdes på og ved sjøen.

Program

Konferansierer

Pia Biermann

program text

Thor Richard Isaksen

Program

Torsdag 28. september
Når Hva Hvem
09:00 Velkommen
09:20 Hvordan nye plattformer endrer politisk kommunikasjon Toril Aalberg
09:40 Banksjefer på Facebook - kommunikasjonsverktøy og kulturdriver Elin Vigrestad
10:00 Lær deg å elske algoritmene Silvija Seres
10:35 PAUSE
11:05 Kahoot! – Fra forskningsbasert idé til en milliard spillere globalt ​ Anders Aune
11:30 Nettsider for alle Malin Rygg
11:55 PAUSE
12:15 Den digitale pasientreisen Fredrik Lorentzen og Christin Nyland
12:40 Fra seil - til seilende datamaskiner Frode Pedersen
13:00 LUNSJ
14:00 WORKSHOP
Lag ditt eget dataspill Kodeløypa
Facebook - video og live strømming. Tips og triks REDINK
Podcast - en moteblaff eller genial formidling? Munck Studios
Digital annonsering fra A til Å Utbrudd Performance Marketing
14:00 BEDRIFTSBESØK
  • Acando
  • Vitensenteret
  • Headspin Communications
  • Polaris media
  • Sticos
  • Kantega
19:00 APERITIFF OG MIDDAG

Fredag 29. september
Når Hva Hvem
09:00 Velkommen
09:15 Bak nobelprisen - når krisen er positiv Hege Tunstad
09:40 Det hjelper ikke hvor god teknologien er om du ikke presenterer den riktig Lasse Berre
10:00 Personisering av markedsføring, medier og politikk Bjørn Erik Thon
11:30 PAUSE
10:55 Stordata endrer spillet​ Claus Sonberg og Petr Majanen
11:15 Fusjon av teknologi, kultur og mennesker Ida Furnes Breivik og Harriet J. Wright
12:00 Sofaprat om teknologi og kommunikasjon Ingeborg Volan, Ruben Søgaard og Eirik Norman Hansen
12:25 Teknologiskiftet er her - hva gjør vi nå? Ingvild Moen og Olav Mellingsæter
12:55 AVSLUTNING
13:00 LUNSJ

Hovedsponsor

NTB_logo_150

Sponsorer og samarbeidspartnere

Geelmyuden Kiese

Mynewsdesk logo
Bennett_Logo BRUK

Aalund
Redink

Molte logoen