Råd og redskaperPublisert 21. august 2017, endret 29. august 2017

Illustrasjonsfoto iStock
Guide:

Lag foredrag som fenger

En god presentasjon inneholder helst kun nøkkelord, bilder og video. Alt kan forenkles, det krever bare ekstra innsats, mener teknologirådgiver og foredragsholder Eirik Solheim.

Tekst: Mari Mellum / Foto: Illustrasjonsfoto iStock

Inspirasjon. Motivasjon. Overblikk. Noen av de fremste målene med presentasjoner. Men hvordan lage presentasjoner som gir dette?

NRKs teknologirådgiver Eirik Solheim benyttes som foredragsholder på en rekke store konferanser. Hans hovedbudskap til dem som skal lage presentasjoner er: Forenkle alt. Og illustrer.

Han viser til Seth Godin, markedsføringsguru med rekker av bøker og foredrag på samvittigheten, som mener at det aldri bør være mer enn seks ord per slide.

– Noen mener de har så komplekse budskap med så mye tall og fakta, at de ikke kan forenkle presentasjonen så mye. Men det lar seg gjøre, det tar bare lenger tid, påpeker Solheim.

– Et kjennetegn på at du har laget en skikkelig dårlig presentasjon, er at den inneholder så mye informasjon at den gir mening til folk som ikke var til stede, mener han.

Eirik Solheim

PROFF PÅ FOREDRAG: Eirik Solheim lærer bort sine beste triks. (Foto: Kim Erlandsen, NRK)

10 trinn til bedre presentasjoner


1. FORENKLE

Kok alt ned! Skriv helst bare nøkkelord. Ha heller mange slides og få ord per slide. Lager du presentasjoner for en som er vant til å ha hele manuset i presentasjonen, trengs en gradvis overgang til presentasjoner med kun bilder og nøkkelord.

2. ILLUSTRERE

Har du gode bilder, bruk dem stort. Gå tett på motivet, fyll hele sliden. Bruk muligheten til å justere farger, lys, gjennomskinnelighet osv. Styr unna stockphoto. Fotografer selv – da kan du bruke og dele bildene som du vil, og presentasjonen blir mer personlig.

3. VARIERE

Har du en relevant video, eller lager en selv, gir det fin variasjon. Videoen kan vise det du vil formidle, eller være i bakgrunnen mens du forteller. Legg videoen inn i presentasjonen, ikke stol på at nettet fungerer. Bruk sort bakgrunn, ha videoen så stor som mulig.

4. DESIGNE

 • Mal: Bruk en blank mal, uten logoer.
 • Farge: Ofte best med mørk bakgrunn og lys skrift. Hvit bakgrunn gjør at lerretet lyser veldig opp.
 • Skrift: Hold deg til én font, gjerne den enkle og tydelige Gill Sans. Husk stor nok skrift. Fremhev enkeltord i fet eller farge. Ikke bruk kulepunkter.
 • Plassering: Skap balanse mellom elementene på hver slide – ikke ha alt ut mot én side. Ikke ha elementer i kantene av sliden, det kan bli borte.
 • Overganger: Enklest mulig overganger. Lag et system for hvilke overganger du eventuelt bruker når.

5. FORTELLE

Benytt fortellerteknikk:

 • Start: Begynn med noe lett, morsomt eller visuelt – og fordel denne typen elementer utover i foredraget.
 • Oppbygging: En forklaring bygges gjerne opp slik:
  • 1) Forklare hva du skal snakke om
  • 2) Forklare prinsipper og hvordan det virker
  • 3) Analogier og konkrete eksempler. Punkt 3 er viktig og blir nesten alltid størst.
 • Gradvis: Ikke vis masse informasjon eller hele grafer på en gang – gi publikum litt og litt. Har du flere videoer eller bilder, bygg opp så de beste eller morsomste kommer til slutt.

6. ØVE

Øv foran noen og øv på å holde tiden. Hvis du skriver for andre, bør vedkommende ta seg tid til å gjøre presentasjonene til sin egen. Skriv den gjerne sammen.

7. FORBEREDE MASKINEN

Insister på å presentere fra din egen Mac eller pc. Rensk opp på skrivebordet på maskinen. Lukk alle andre programmer. Ta gjerne et bilde fra stedet du er på og bruk som bakgrunnsbilde i presentasjonen, det gjør publikum glade. Bruk en testslide som viser at alt kommer med i bildet, og at fargene vises korrekt. Bruk en testvideo som viser at lyden fungerer.

8. FORBEREDE OMGIVELSENE

Kom tidlig. Sjekk maskinen, lyd, lys osv. Sjekk programmet – ofte er det ikke beregnet tid til å få foredragsholdere av og på scenen. Det gir mindre tid til selve presentasjonen.

9. FORBEREDE DEG SELV

Sett mobilen på ikke forstyrr. Legg vekk adgangskort, deltagerbånd og ting i lommer. Det eneste du skal ha i lommen, er en minnepinne med backup av presentasjonen. Bruker du Keynote, lagre backup også som Powerpoint, i tilfelle det ikke er noen Mac tilgjengelig. NB: Ligger minnepinnen sammen med maskinen på hotellrommet eller i bagen, er det ikke lenger en backup!

10. DELE

Eksporter presentasjonen som pdf med notater ved siden av slidene, eller lag et kompendium. Har du laget en presentasjon som uten notater forstås av dem som ikke var til stede, har du ikke laget en presentasjon!

Artikkelen ble publisert i Kommunikasjon nr. 3 / 2017.

+ Del