Digital kommunikasjon Publisert 16. desember 2013

Operaen-lokker

Operaen lokker med video

– Film handler om å åpne opp, vise frem og skape nysgjerrighet, mener informasjonssjef Lene Jacobsen i Den Norske Opera & Ballett. Operaen lokker flere besøkende med video på nett.

Tekst: Mari Mellum Foto: BÅRD GUDIM OG RESPEKTIVE BEDRIFTER

Silje-Birkelid

Silje Birkelid, webmaster og videojournalist i Telenor.

Henning-Pedersen-Foto-Ram-Gupta

Henning Remseth Pedersen, Senior eCommerce Manager i Telenor Norge Mobile.

Lene-Jacobsen

Informasjonssjef ved Den Norske Opera & Ballett, Lene Jacobsen.

Spent stemning blant veltrente ben i rosa tåspissko og storøyde tilskuere idet Ingrid Lorentzen, ballettsjef ved Den Norske Opera & Ballett, entrer prøvesalen. Musikk fyller rommet mellom store speil og enorme vinduer ut mot Bjørvikas nybygg. De første dansetrinnene i balletten «Ildfuglen» ses for første gang av publikum – et lite og entusiastisk sådan.

– Dette er utrolig spennende! Jeg skal snart i gang med å selge inn forestillingen til pressen, og endelig får jeg se hvordan den blir, stråler informasjonssjef Lene Jacobsen.

Sammen med henne på sidelinjen i prøvesalen står Anders Dahl fra Operaens videoavdeling. Han lager film om forestillingen, noe markeds- og kommunikasjonsavdelingen gjør stadig oftere for å informere publikum om nye forestillinger, via nettsiden, Facebook og nettannonser.

– Vi driver med kunstarter som danses, synges og spilles – kunstarter som kan gi gåsehudøyeblikk det er vanskelig å beskrive med ord. Derfor er det naturlig at vi prøver video – og et paradoks at det har tatt så lang tid før vi begynte, mener Jacobsen.

De har lagt ut en rekke videoer de siste årene, men informasjonssjefen mener de fremdeles er i startfasen.

– Vi prøver å gjøre det mer gjennomført og oftere enn før, for vi synes ikke vi har brukt video på langt nær nok hittil. Vi tester hva som fungerer og ikke, og måler hva som sees mest.

Kjente stykker som Nøtteknekkeren og Figaros bryllup selger nærmest seg selv, mens oppsetninger som den vi ser i dag, I Fokines verden, trenger mer drahjelp.

– Det er lettere å overbevise folk med video. Film handler om å åpne opp, vise frem og skape nysgjerrighet. Det kan bryte barrierer og trekke nye folk.

Først noen dager før premieren er forestillingen helt klar, men billettene bør selges lenge før det. Bakomfilmer fra prosessen kan derfor være en løsning. Det er også laget en serie om det indre livet ved Operaen.

– Vi har ufattelig mye å ta av og skulle gjerne laget en film om hver og en av våre fantastiske dansere og sangere. Men vi har ikke ressurser til å gjøre alt. Vi fokuserer på selve kunsten og har som mål å lage en video om hver premiereproduksjon.

Etter en dramatisk avslutning med alle danserne i aksjon på gulvet, dør Stravinskys toner til Ildfuglen ut, og det lille publikummet applauderer ivrig. Ingrid Lorentzen er storfornøyd og takker danserne og koreograf Liam Scarlett for opplevelsen. Først nå våger Anders seg litt lenger utpå gulvet med kameraet og fanger noen av danserne som henger igjen for å øve på noen trinn, til filmen som skal gi publikum en smakebit på forestillingen.

– Forventes av kundene

Operaen er ikke alene om å satse på video. Leger uten grenser bruker det for å åpne folks øyne for arbeidet de gjør, Spitsbergen Travel for å vise Svalbards ulike sider, Hydro for å vise hvordan aluminium har formet vår moderne verden. Telenor bruker video både i ekstern og intern kommunikasjon.

– Informasjon gjennom videoer på nett forventes nå av kundene, sier Henning Remseth Pedersen, Senior eCommerce Manager, Digital & Direct Marketing i Telenor Norge Mobile, som mener mediehusene er pådrivere av denne utviklingen i Norge, med VGTV som et godt eksempel.

Telenor har snart 200 ulike filmer på sin YouTube-kanal, inkludert tv-reklamer. De siste to årene har de produsert filmer som utelukkendebrukes på nett, 40 i serien «Kort Forklart». De kan sees på Telenors nettside, Facebookside, Youtube-kanal samt Online.no og nyhetsbrev. Noen er også brukt ved nettannonsering. «Kort forklart» viser kundene hvordan de kommer seg på nett med brett og lignende. Filmene er laget etter samme, enkle lest: hvit bakgrunn, én person forklarer hvordan produktet eller tjenesten virker.

– Vi ble inspirert av Ikeas enkle brukerveiledninger som fungerer i alle land uavhengig av kultur og språk. Vi vil gi rask og enkel kunnskap og inspirasjon med filmer som har en rød tråd og skaper et felles etterlatt inntrykk.

Nyttig læring får de av statistikk over visninger og over hvor i filmene seerne faller av. Filmene får som regel flest visninger når de står i en kontekst som eksempelvis Telenors nettsider.

– Det nytter ikke bare å legge filmene på YouTube. Vi må aktivt drive trafikk til filmene via egne og kjøpte kanaler, forteller Pedersen, som ikke er i tvil om at video blir enda mer sentralt i Telenors kommunikasjon fremover.

– Vi kommer definitivt til å satse mer. I tillegg til egne kanaler kommer vi i enda større grad til å utforske mulighetene i kjøpte kanaler.

Video på intranett

Telenor satser også på video internt. Webmaster og videojournalist i Telenor, Silje Birkelid, skal produsere videoer selv, i tillegg til å leie inn avdelingen Group Multimedia til større produksjoner. Videoene på intranett skal kommunisere konsernets strategi internt.

– Vi lager videoer hvor vi prater med avdelingslederne, slik at de formidler strategien på den måten. I tillegg skal vi lage korte reportasjer sett fra kundeperspektivet – også dette for å formidle strategien vår. Vi bruker video fordi følelser og engasjement kommer bedre frem. Video øker synligheten til ledelsen og deres budskap, og statistikken viser at videoene på intranettet er populære. Også ting som er vanskelig å få frem med foto og skrift kan komme tydeligere frem i en video, mener Birkelid, som ikke alltid har med seg stort kamera ut når hun skal filme:

– Det kan være like virkningsfullt å filme med mobilen for å få frem et viktig budskap.

Tips

  • De aller enkleste videoene kan man få produsert for ca 10 000-15 000 kr. Vanligere er fra 20 000 - 50 000 kr.
  • Skal man lage video til en kampanje, eller for å presentere firmaets historie, kan en enkelt video gjøre nytten. Ellers kan volum være bra for å skape større interesse og sørge for gjentatt eksponering.
  • Varighet på 1-2 minutter er i de fleste tilfeller nok.
  • Reklamelignende filmer fungerer ikke så bra, ærlige filmer fungerer.
  • Spredning via sosiale medier må til.

Kilder: Jon Terje Hellgren Hansen, Visualdays, og Kristian Collin Berge, Gründer TV.

Artikkelen ble publisert i Kommunikasjon nr. 6/2013.

+ Del
comments powered by Disqus