Måling og evalueringPublisert 5. mars 2018, endret 8. mars 2018

Web design foto NicoEINino iStock

Bruk A/B-testing for å finne ut om nettsiden din funker

Hadde flere meldt seg inn hvis du hadde plassert teksten oppe i stedet for nede? Hadde flere handlet hvis du endret produktforklaringen? A/B-testing kan være måten å finne det ut på, og det kan du få til selv. Få tipsene til å komme igang her.

Tekst: MARGRETHE ZACHO HAARDE / Foto: NicoEINino, iStock

Magnus Strømnes Bøe – Redink

Magnus Strømnes Bøe, administrerende direktør i Red Performance.

I Tyskland var det noen som gjorde et eksperiment om bruk av punktum eller ikke på en nettside. Overraskende nok viste det seg at flertallet foretrakk nettsiden uten bruk av punktum. Da de testet det igjen på et senere tidspunkt, var resultatet at folk ville ha punktum. Man skal være veldig oppmerksom på tilfeldighetenes spill hvis man velger å utføre en A/B-testing. Det sier Magnus Strømnes Bøe, administrerende direktør i Red Performance.

Er du interessert i hvordan nettsiden din kan bli mer effektiv? A/B testing går ut på å lage en nettside som er utformet på én måte (A) og en nettside som er utformet på en annen måte (B). De to alternativene ser like ut, bortsett fra det ene elementet man ønsker å teste.

Trafikken fordeles likt mellom de to variantene av nettsiden, og etter en gitt periode teller man hvilken av dem som har gitt best avkastning – enten det dreier seg om å få brukeren til å klikke seg videre eller kjøpe et gitt produkt.

– Noe som kan være avgjørende, er for eksempel hvor hurtig kunden kan komme seg fra butikk til handlekurv for å betale det han eller hun vil kjøpe, sier Bøe.

– Det er derfor viktig at du har en klar hypotese om elementet du ønsker å teste, og at du har en sterk fornemmelse av at dette er utslagsgivende. Selv om han lever av å hjelpe kunder, blant annet med å legge opp denne formen for testing, vil han advare enkelte mot metoden.

– Har du et lite nettsted med lite trafikk, bør du heller lene deg på «best practice». Se på andre som har lykkes på nett, og gjør som dem. Kreativitet lønner seg sjelden for de ferskeste.

– Kan man gjøre A/B-testing selv eller bør man hyre eksperter?

– Man kan laste ned programmer som Optimizely eller Google Analytics. Det er ikke veldig komplisert å bruke. Men utfordringen for mange er å lage de gode analysene og hypotesene i forkant sånn at selve testingen gir resultater. Der kan man få god hjelp av fagfolk.

Er A/B-testing noe for deg? Se sjekklisten:

  • Har du definerte mål for nettstedet ditt? Hvis ikke, bør det på plass først.
  • Har du en nettbutikk der du måler omsetning, registreringer eller andre handlinger som er forretningskritiske? Hvis ja, kan A/B-testing være noe for din nettside.
  • Har du tilstrekkelig med konverteringer innenfor en kort nok periode til å få statistisk valide resultater? Hvis du har færre enn 1000 konverteringer i nettbutikken din innenfor en måned, er det nok smart å heller fokusere på best practice-tiltak.
  • Har du gode nok hypoteser på hva som gjør utslag? Kjøpsargumenter, bildevalg eller skjemaer – det er mye du kan teste, og du bør ha en idé om hva det er som gjør utslaget på din nettside.

ab testing illustrasjon

7 trinn: Hvordan gjør du en A/B-test?

Det trenger ikke være verken komplisert, dyrt eller ta lang tid å komme i gang med A/B-testing, mener Jan-Ove Torsvik, som står bak Konverteringsbloggen.

1) Still et spørsmål
For eksempel «Hvorfor er konverteringsraten min så lav?»

2) Gjør research
I Google Analytics og med heatmap fra CrazyEgg ser du kanskje at svært få av brukerne trykker på «kjøp»-knappen din.

 3) Definer en hypotese
«Ved å endre fargen på kjøpknappen fra grønn til rød vil flere brukere se den, forstå hva det neste steget de skal ta er, og gjennomføre handlingen.»

Strengt tatt kan du teste alt på hjemme- eller landingssiden din, men her er en kort oversikt over ting du kan starte med: tittel, bilder, kundeuttalelser, skjema, tekst, call to actions.

 4) Sett opp og gjennomfør testen
Med ditt foretrukne verktøy setter du opp en utfordrer der knappen er rød, mot kontrollens grønne og kjører i gang testen. (Se listen under over verktøy du kan bruke.)

 5) Gjennomgå data og konkluder
Dersom utfordreren oppnår høyere konvertering enn kontrollen, kan du regne med at den røde knappen er årsaken. Dersom konverteringen er lik eller dårligere, går du tilbake til steg 3 og definerer en ny og forbedret hypotese basert på innsikten du fikk.

 6) Rapporter resultater og implementer endringer
Gi beskjed til marked, grafisk, IT eller andre som har nytte av det, og implementer endringene på nettsiden permanent.

7) Gjenta prosessen
Ha til enhver tid en splitt-test kjørende, slik at du kontinuerlig vforbedrer resultatene dine.

Hva er A/B-testing?

 
  • A/B-testing (også kalt split testing), er en sanntidstest på et nettsted med en versjon av en side eller et element – mot en annen versjon av det samme.
 
  • Hvert element blir målt på dets effektivitet i forhold til det andre, sett opp mot målene for nettstedet.
 
  • Vanligvis vil man fordele trafikken 50/50 til A- og B-versjonen, men andre fordelingsnøkler kan brukes.
 
  • Versjonen som leverer statistisk signifikant bedre resultater enn den andre versjonen, er blitt optimalisert.
 

TIPS! Verktøy du kan bruke:

Kilder: Magnus Strømnes Bøe, Red Perfomance; Jacob McMillen, innholdsstrateg, crazyegg.com; Jan-Ove Torsvik, Konverteringsbloggen.

Artikkelen ble publisert i Kommunikasjon nr. 1 / 2018.


+ Del

Relaterte bøker

Se flere bøker