Språk og retorikk

Kommunikatører uten språkører

Kommunikasjonsarbeidere skal lette kommunikasjonen, men hvor gode er de egentlig til å skrive? – Mange er mer opptatt av PR- og strategiarbeid, mens tekstene blir nedprioritert, mener retoriker Marianne Hafstad (bildet).

Illustrasjonsfoto- foredrag

Skrivetips - taler

Når du skriver en tale, er det viktig å velge fokus og gjenta budskapet flere ganger

kaimyhre.com_DSC8199

Skrivetips - rapporter

Rapportskriving kan være en del av informasjonsarbeidet i en virksomhet. Det kan dreie seg om publisering av et prosjekt som er gjennomført, det kan være en utredning, et anbud...

Artikler fra fagbladet

 • Retorikkbyrået
  Kommunikatører uten språkører

  Kommunikasjonsarbeidere skal lette kommunikasjonen, men hvor gode er de egentlig til å skrive? – Mange er mer opptatt av PR- og strategiarbeid, mens tekstene blir nedprioritert, mener retoriker Marianne Hafstad (bildet).

 • taler istock
  Slik skriver du talen som leder de ansatte

  Talen kan være et viktig virkemiddel i internkommunikasjon. Få norske ledere mestrer talen godt nok, mener retorikkprofessor Jens Kjeldsen.

 • paragrafforte
  Språkmedisinering

  Har du noen gang hatt problemer med å forstå budskapet i offentlige
  brev og dokumenter? Da er du ikke alene. Hver tredje nordmann synes
  det offentlige skriver på en måte som gjør det vanskelig å forstå.

 • budskapogbyraakrati
  Gode råd for muntlig fremføring

  Dette er et nyttig hefte for dem som vil bli bedre i muntlig formidling –
  eller hjelpe andre til å bli tryggere formidlere.

 • Den gode historien

  Hva kjennetegner en god historie? Kommunikasjon spør seks personer og får seks ulike svar.

 • smileykeyboard_Marcin-Wichary
  Provoseres av smilefjes

  – Jeg håper virkelig ikke vi blir immune mot dårlig språk, men mye tyder på at vi går i den retningen, sier Øystein Bonvik, og mener kommunikatørene ikke skoleres nok når det kommer til skriveferdigheter.

 • Reklamespråk med dårleg kvalitet

  Det har forundra meg mykje at næringslivet ikkje har oppdaga at godt språk har ein eigenverdi. Det er jo gjennom språket smått som stort av næringsliv skal nå oss. Sjølvsagt er det lett å kritisere andres språkbruk, men av og til trengst det. Næringslivet treng det veldig.

 • gjennomsiktig_boks
  Va skjer´a?

  Reggis, floser, shcmø og bahman. Slang og kebabnorsk utfordrer språket vårt og det er ikke lett å henge med. Det er også noe av poenget når grupper danner sitt eget språk på denne måten. Skal VI bry oss om dette da? Tja, hva om du skal kommunisere nettopp med disse gruppene!

 • Retorikk til besvær?

  - Retorikk er i høyeste grad løgn, men det kan være en positiv løgn, konstaterer Hans- Ivar Kristiansen. Likevel er retoriske grep, der kommunikasjon blir brukt for å fremme et spesielt synspunkt, vanlig blant ledende politikere for å få oss til tro på det de sier. Spørsmålet er om velgerne liker det de hører.

 • Ser du ikke hva jeg sier?

  De fleste tror at det de sier har langt større betydning enn måten de sier det på. Så feil kan man altså ta.

 • Interne meldingar ut til folket

  Pressemeldingar kan bli vraka av media på grunn av uklar framstilling og dårleg språk. Profesjonelle aktørar sender likevel frå seg uferdige pressemeldingar.